Steve Clarkes Skottland lever fortfarande i EM 2024 efter ett nervkittlande 1-1-resultat mot Schweiz efter att Xherdan Shaqiri kvitterat Scott McTominays ledningsmål. Resultatet innebär att Skottland ligger trea i gruppen på en poäng men vet att en seger i den sista gruppspelsmatchen mot Ungern skulle kunna skicka dem vidare beroende på de andra grupperna.

Skottland och Schweiz spelade oavgjort 1-1 i Köln på onsdagen i en kaotisk match i Grupp A i Euro 2024, där Skottland höll hoppet om kval vid liv.
Skottarna var ett förändrat lag jämfört med det lag som demolerades i München för fem dagar sedan. De öppnade målskyttet efter en 10-minutersperiod där de visade mer intensitet och skärpa än de gjorde under hela 90 minuter mot Tyskland.

Scott McTominays skott avslutade en snabb kontring, där Fabian Schar kom i vägen och vände den till eget mål, även om målet senare dömdes bort för Billiga Skottland Fotbollströjor Manchester United-spelaren.

Men Xherdan Shaqiri kvitterade med ett kanonskott ungefär 13 minuter senare, när yttern drog nytta av Skottlands dåliga försök att spela bakifrån.

Även om Skottland kommer att vara stärkt av att ta en poäng kan en hamstringsskada på Kieran Tierney avsluta hans turnering och se Steve Clarkes lag berövas en av sina mest värdefulla delar.

Efter att ha fått stryk med 5-1 av Tyskland i turneringens öppningsmatch visade sig Skottland piggt och hotfullt direkt från avspark mot Schweiz. Till skillnad från mot värdarna var denna sida, som styrdes av Brightons Billy Gilmour på mittfältet, mycket skarpare i alla aspekter av spelet och det märktes omedelbart.

Om deras förbättrade kvalitet inte var tydlig från de första 10 minuterna där de balanserade intensitet och lugn, så var det i den 13:e när Skottland tog öppningsmålet med ren skärpa och en fin rörelse längs vänsterkanten.

McTominay nickade bort en schweizisk hörna och Robertson, i sin karaktäristiska stil, sprang från ena änden till den andra med bollen. Han passade till John McGinn, som slog in bollen till McTominay och han sköt ett skott mot Yann Sommer, men Schar kom i Skottland Fotbollströjor barn vägen och styrde in bollen i mål. Målet dömdes först som självmål, trots att det såg ut att gå i mål även om Sommer skulle ha räddat det. Så småningom tog UEFA tillbaka det beslutet och tilldömde McTominay målet.

Men den ledningen varade i ungefär 13 minuter innan Shaqiri dök upp med en raket av ett mål – något han gör vid i stort sett varje internationell turnering som finns. 32-åringen har haft en undermålig säsong för Chicago Fire i MLS men gav en läglig påminnelse om den kvalitet han fortfarande besitter. Huvudtränaren Murat Yakin har fortfarande en del arbete kvar att göra för att få talismanen att passa ihop med spelare som Breel Embolo och KKwadwo Duah, men hans kvalitet är uppenbar.

SKOTTLAND 1-1 SCHWEIZ – SKOTTLAND LEVER FORTFARANDE I EURO 2024 EFTER NERVKITTLANDE OAVGJORT MOT SCHWEIZ

Shaqiris mål kom till efter dåligt försvarsspel från skottarna – något som präglade deras första halvlek där de släppte till vad som kändes som ett obscent antal hörnor på grund av slarviga passningar.

Skottland lyckades dock hålla nollan i den första halvleken, trots att schweizarna ökade trycket och hotade med det växande antalet hörnor. Skottland skärpte till sig ytterligare inför den andra halvleken efter att ha varit pressat under slutakten av den första.
De andra 45 minuterna var intensiva och stundtals galna. För varje minut och nästan-miss som gick ökade galenskapen ännu mer. Skottland kom nära flera gånger medan Schweiz Embolo hade det vinnande målet underkänt för offside.

Men det var en halvlek med ett ögonblick av förödelse också, då nyckelspelaren Tierney bars ut på bår efter att ha skadat hamstring. Försvararen försökte stoppa Embolos bortdömda mål och skadade sig i processen och tog tag i hälsenan när Embolo knuffade ner honom på marken.
Det är inte bara otroligt olyckligt för Skottland, Ungern Fotbollströjor barn som behöver all hjälp de kan få för att säkra kvalet, utan också oerhört olyckligt för en spelare som har drabbats av många skador i sin unga karriär. Scott McKenna var ett hyfsat alternativ men han har stora skor att fylla när Skottland möter Ungern i Stuttgart.

SAMTALSÄMNE – GILMOUR SKILLNADEN

Varför lämnades Billy Gilmour utanför mot Tyskland? Varför inte?
23-åringen gjorde en enorm skillnad för Skottland här. Tillsammans med Callum McGregor på mittfältet såg de till att Skottland kunde bygga upp och behålla bollinnehavet när det behövdes.

Visst, laget har fortfarande brister på ett antal områden, men när Gilmour får fötterna på bollen finns det en känsla av lugn som detta Skottland inte hade i München för fem dagar sedan.
MATCHENS LIRARE – MANUEL AKANJI (SCHWEIZ)
Manchester Citys och Schweiz försvarare var enastående ikväll och blockerade McTominay i den 89:e minuten från att göra en instickare och säkert vinna.

Hans 49 lyckade passningar var fler än någon annan på planen medan han också lyckades med fem rensningar, tre återerövringar och en blockering. Skottland gjorde det till ett hårt arbete, men 28-åringen njöt av det och gjorde en beundransvärd insats för att ge sitt lag en poäng och ett steg närmare nästa omgång.

SPELARNAS BETYG

Skottland: Gunn 8, Ralston 5, Hendry 6, Hanley 7, Tierney 6, Robertson 7, McGregor 6, Gilmour 7, McGinn 7, McTominay 7, Adam 6. Avbytare: McKenna 6, McLean 6, Shankland N/A, Christie N/A.

Schweiz: Sommer 6, Rodriguez 7, Akanji 7, Schar 5, Aebischer 6, Xhaka 6, Freuler 6, Widmer 6, Vargas 6, Ndoye 6, Shaqiri 7. Avbytare: Embolo 6, Rieder 6, Sierro 6.
MATCHENS HÖJDPUNKTER

13′ – MÅL! SKOTTLAND 1-0 SCHWEIZ – Skottlands fans är som galna! En skarp kontring från Skottland efter en schweizisk hörna ser Robertson göra en enorm löpning. Bollen arbetas fram till McTominay på kanten av straffområdet och hans skott blir avstyrt,Billiga Trojor Set men det är ändå ett mål för United-mannen!

26′ – MÅL! SKOTTLAND 1-1 SCHWEIZ – Naturligtvis var det Xherdan Shaqiri! Ännu mer dåligt spel bakåt och en slarvig passning ger bollen till Shaqiri, som skjuter ett vansinnigt skott i det övre hörnet. Gunn hade ingen chans. En vacker curling med vänsterfoten.

60′ – TIERNEY STRETCHERED OFF – Ndoye tar bollen från luften och snurrar vackert förbi Kieran Tierney. Han skjuter på något sätt utanför. Men Tierney tog sig för hälsenan under det och in kommer båren. Det ser inte bra ut för honom. Stackars kille kan inte få en paus.

83′ – MÅL BORTDÖMT! – Breel Embolo avvinkas för offside efter att ha brutit in bakom och nickat över Gunn. Målet underkänns men vilket snyggt avslut det var.

89′ – AKANJI NÖDIGAR SKOTTLAND – McTominay hade ett läge för en inspark och Akanji nekar honom efter Robertsons nick vid den bakre stolpen.